A l’Estat espanyol es tortura. Una realitat impossible d’ocultar. Informe CPDT 2015


rcm7usj7_400x400-jpegEncara que fou presentat el juny d’aquest any, se’n parla tant poc que convé fer esment. Per dotzè any consecutiu, la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT) presentà el seu darrer informe anual (corresponent a l’any 2015) sobre els casos de tortura, maltractaments i morts sota custòdia coneguts a l’Estat espanyol. En aquest informe no consten els maltractes que a les presons venen patint i denunciat els presos polítics reiteradament, la desatenció mèdica que pateixen molts i el seu aïllament, però és necessari analitzar i difondre aquests estudis prou seriosos elaborats per entitats independents que tenen, si més no, la virtut de constatar i posar en evidència una realitat: a l’Estat espanyol es tortura i es maltracta a les comissaries i a les presons.

L’informe d’aquest any 2015 -el darrer del que es disposen dades- la CPDT ha recollit 128 situacions en què es van produir agressions, tortures i / o maltractaments a un total de 232 persones. Aquestes agressions es van produir sobre persones sota custòdia dels funcionaris (comissaries, casernes, presons o altres centres de privació de llibertat) i / o en el transcurs d’intervencions policials (repressió de manifestacions, etc.).

tortura-267ccAquestes xifres, adverteix la Coordinadora, no coincidiran amb el nombre de causes penals obertes per tortura i / o maltractaments, atès que un mateix cas o situació pot donar lloc a una o diverses causes judicials. Com en anys anteriors, no s’han tingut en compte totes les denúncies de tortures i / o maltractaments de què es va tenir coneixement durant l’any 2015: algunes han estat excloses de l’informe per petició expressa de les persones afectades, altres perquè la informació rebuda era insuficient o no estava totalment contrastada. També cal tenir en compte que un important nombre de casos de tortura i / o agressions de les forces i cossos de seguretat de l’Estat (FCSE) o Funcionaris d’Institucions Penitenciàries (FIIPP), no es denuncien mai, ni davant els tribunals de justícia ni davant cap altra instància, pública o privada, especialment per part de col·lectius com el de les persones migrants i / o preses, o altres d’especial vulnerabilitat social com les persones sense llar, etc. Ens trobem per tant en unes dades que constitueixen una punta de l’iceberg, però que són igualment demolidores i cal que siguin ventilades i profusament difoses, perquè vénen a corroborar el que sempre diem, que a l’ estat espanyol es tortura i es maltracta a les comissaries, presons i centres de detenció. I nosaltres afegim que són una pràctica sistemàtica del feixisme institucionalitzat, que ens trobem davant d’un estat policial, cada cop més, i que els drets civils i les llibertats dels ciutadans compten molt poc a l’hora de reprimir i controlar-nos.

En els 11 informes presentats per la CPDT entre els anys 2004 i 2015 s’han donat a conèixer 3.261 situacions en què 7.812 persones es van veure afectades.

pegata1981torturarefugiodecobardesEn l’informe 2015 les denúncies augmenten i disminueixen sense que pugui observar-se cap tendència ressenyable respecte l’any anterior. El mateix passa amb les situacions de tortura i / o maltractaments, si bé amb una menor variabilitat. Això obliga a reflexionar sobre les diferents conjuntures que s’amaguen en aquestes dades i que la mateixa CPDT requereix valorar en una anàlisi més detallada, cosa que es fa amb profunditat en l’informe complet, especialment a l’hora de valorar la disminució de situacions i, sobretot, de persones afectades, en el any 2015. I es que la CPDT ho remarca molt clarament: “insistim en recordar que les situacions aquí presentades són només una part de la realitat”.

Per quart any consecutiu es produeix una disminució en el nombre de denúncies per tortura en situacions de detenció incomunicada. No obstant això, tot i la disminució en nombre absolut, segueixen existint aquest tipus de denúncies per maltractaments i vexacions en aquesta situació de detenció incomunicada en un grau alarmant. Els motius d’aquests “descensos” són molts i variats. Cal destacar que l’externalització de la violència respecte a les persones migrants, així com la disminució de les mobilitzacions en el cas de la categoria de les persones agredides per participar de mobilitzacions socials, units a la por a denunciar i la creença en la inutilitat de les denúncies judicials en tots els casos, són factors molt importants a l’hora d’explicar aquestes xifres.

L’única novetat respecte a informes d’anys anteriors és l’aparició d’un apartat “altres”, al que es recullen les denúncies contra el personal de seguretat dels Centres d’Estada Temporal d’Immigrants que, encara que són seguretat privada, actuen com a autoritat pública i són considerats Forces de Seguretat de l’Estat.

En total, durant l’any 2015 un total de 68 funcionaris han estat condemnats per la comissió d’algun tipus de tortura, maltractaments, lesions i / o atemptat contra la integritat física de les persones durant el desenvolupament de les seves funcions a l’Estat espanyol.

baixaIgualment, al llarg de l’any 2015, es recullen notícies de la mort de 30 persones mentre es trobaven sota custòdia policial o per la seva actuació directa durant intervencions policials (per exemple, per efecte dels seus trets). Segons les dades que els consta a la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT), des de l’1 de gener de 2001 fins al 31 de desembre de 2015, s’ha tingut constància directa de 616 defuncions en aquestes circumstàncies i moltes d’aquestes la Coordinadora creu que responen a negligències, a fallades en la salvaguarda del dret a la salut i la integritat física de les persones sota custòdia o a les pròpies condicions higièniques i sanitàries de la mateixa.

En aquest informe es distingeixen dos grups principals de morts: les ocorregudes en privació de llibertat (24 persones) i les ocorregudes a la via pública (un total de 6 persones), incloent en aquest últim apartat tant les tanques de Ceuta i Melilla com el mar, quan les morts són el resultat d’una intervenció de les policies espanyoles.

Anuncis

Quant a reixasricat

REIXA és un portal del Comitè per un Socors Roig Internacional-Catalunya. Dedicat a informar sobre la situació dels presos i preses polítiques. Així com denunciar la repressió i la criminalització que el capitalisme i l’imperialisme despleguen contra els i les revolucionàries i els moviments polítics de la classe treballadora. SOLIDARITAT, COMPROMÍS I LLUITA.
Aquesta entrada ha esta publicada en Justícia, noticies, Presons, Repressió. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.